Stabiliteit vs Verandering

Vieren!

Vandaag een terugkomgesprek gehad met een liefdevolle vader en een nieuwbakken levensgenieter. Na een paar maanden geleden het coachtraject te hebben afgerond komt hij nog een keer langs.

Hij vertelt honderduit hoe zijn leven er nu uit ziet. Compleet veranderd: hij communiceert helder en is in verbinding wat hem raakt en wat hij wil. Hij heeft een passende nieuwe functie op zijn werk geregeld, oude vrienden weer opgezocht, gaat vaker met zijn vrouw uit eten en met zijn puberzonen heeft hij een veel soepeler en plezieriger contact. We krijgen er beiden tranen van in onze ogen.

Achterom kijken om te zien wat je allemaal ontwikkeld hebt is essentieel. Vier je successen, je overwinningen, je vallen en opstaan!

Ontwikkelverlangen

‘Is er nog iets wat je op de korte termijn wilt ontwikkelen?’ vraag ik.

‘Ja’, zegt hij. ‘Ik wil beter omgaan met veranderingen. Ik hou van stabiliteit: veranderingen zijn problemen.’ We spelen wat met deze begrippen: verandering en stabiliteit. Hij wil dat zijn omgeving stabiel is, dan ervaart hij de rust en harmonie. Verandering kan daar alleen maar onrust in creëren. Totdat hij beseft dat hij die stabiliteit in zichzelf heeft. Hierdoor kan hij goed omgaan met de veranderingen om zich heen.

Toen hij hier een paar maanden geleden binnenkwam had hij regelmatig last van zijn rug. Het voelde alsof hij een stalen pijp in zijn rug had zitten die hem zogenaamd stabiliteit moest geven. De pijp was star. Nu heeft hij geen rugklachten meer en de pijp is uit zijn rug. Hij maakt gebruik van zijn eigen stabiele ruggenwervel die tevens flexibel is.

Evenwicht

Te lang stabiel zijn verandert in starheid, zowel mentaal als fysiek. Een levendige stabiliteit is in constante beweging en heeft verandering nodig voor een gezond evenwicht. Net alsof je op een schip staat en de deining voelt. Je ervaart je stabiliteit door flexibel om te gaan met de omgeving.

Ik hoor het kwartje vallen bij hem. Hij zucht, ontspant zijn schouders en zegt:

‘Het is niet óf verandering óf stabiliteit; het is stabiliteit door verandering en verandering door flexibele stabiliteit. Dit is een constante afstemming, een samenspel.’

Met een lichte tred loopt hij glunderend de deur uit. Het was weer een feest in de coachpraktijk!
Berg op Coaching - Change

 

Waar voel jij je in eerste instantie het prettigst bij? Verandering of stabiliteit? Hoe ga jij om met veranderingen en hoe (her)vind jij je stabiliteit?